Kunnen kinderen verslaafd raken aan gamen?

Kinderen kunnen al vroeg veel op een device. Ze zien hun ouders druk bezig met hun mobieltje. Ze herhalen dit gedrag, door de rollen van hun ouders na te spelen. Wat kinderen zien gaan ze nadoen en wordt als normaal gedrag beschouwd. Kinderen vinden bewegende beelden, leuke geluidjes en mooie kleuren, super interessant. Ze raken dus op jonge leeftijd gewend aan verschillende computers. Wanneer kinderen ouder worden, een jaar of 8, dan wordt het aantrekkelijk om te gaan gamen. Ze leren razendsnel van hun vriendjes en oudere broers en zussen. Ze willen winnen en scoren. Dat geeft een goed gevoel.

Gamen als sociale activiteit
Wanneer een kind een tiener wordt dan kan hij of zij al heel veel op een spelcomputer. Gamen hoort bij de dagelijkse bezigheid. De tieners spreken elkaar online en proberen samen een vijand te verslaan. Ook spellen tegen elkaar kunnen gespeeld worden. Er zijn ook spellen om een eigen wereld te creëren. Je maakt jezelf zoals je er in de toekomst uit zou willen zien en creëert je eigen ideale wereld. Bij alle spellen is het zo dat de tijd dat je online bent, beloond wordt met bonuspunten.
Belonen zorgt voor een bepaald stofje in je hersenen, dat je een goed gevoel geeft. Genaamd dopamine. Als gamer hoor je bij een groep. Dat geeft een gevoel van veiligheid.

Verslaafd raken aan gamen
Kinderen kunnen verslaafd raken aan gamen. Vaak zijn er dan onderliggende problemen, zoals gepest worden of problemen in de familie. Wees alert als je kind dwangmatige behoefte heeft om te gamen. Je herkent het bijvoorbeeld als je kind snel zijn eten opeet om vervolgens weer te gaan gamen. Zorg voor goede afspraken rondom het gamen en blijf met je kind in gesprek. Mocht je je zorgen maken over het gamen van je kind dan kan je hulp inschakelen. Gelukkig kunnen de meeste kinderen genieten van het gamen zonder dat ze eraan verslaafd raken.
Wil je graag meer lezen over dit onderwerp? Lees alles over gaming op onze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *