iOS 12; De 6 belangrijkste veranderingen

iOS 12 is uitgerold voor de meeste Apple apparaten. Gedurende dit artikel zal ik jullie bijpraten over wat nu precies de grootste voordelen zijn van deze nieuwe update van Apple. Want deze zijn er genoeg!

Nieuwe iOs 12 functies

 • Bedtijdmodus en stille meldingen

We beginnen met de nieuwe bedtijdmodus. Deze modus moet je combineren met de ‘’niet-storen’’ functie. Met deze handige modus kun je van te voren voor elke dag instellen rond welke tijd je gaat slapen en rond wel tijd je op staat. De bedtijdmodus en de niet-storen functie zorgen er dan gezamenlijk voor dat je geen berichten en meldingen binnen krijgt. Deze meldingen zullen wel op de achtergrond binnen komen, waardoor deze modus dus anders is dan de vliegtuigstand. Bij deze stand komen de berichten en meldingen helemaal niet binnen, aangezien de totale verbinding met het internet hierbij verbroken wordt.

Stille meldingen lijken hier erg op, alleen kun je hiermee verschillende diensten handmatig op stil zetten gedurende de dag. Het gaat dan dus niet gelijk om alle berichten en meldingen, wat bij de bedtijdmodus wel het geval is.

 • De Meet-app

Geen meetlint of liniaal bij de hand? Geen probleem! Met deze nieuwe meetapp kun je namelijk alle oppervlakken gemakkelijk meten. Door middel van je camera kun je via deze app een puntje zetten bij het beginpunt en het eindpunt van datgene wat je wilt meten. Vervolgens rekent de app precies uit hoelang je oppervlakte is.

 • Foto’s delen veel werk? Nu niet meer!

De derde handige feature die Apple met de iOS 12 update toegevoegd is, is slim delen. Je device herkent de gezichten op de foto’s en stelt zelf voor op deze foto’s te delen met de desbetreffende persoon. Dus nooit meer eindeloos zoeken naar de foto’s waarop je samen staat.

 • Samengevoegde meldingen

Een super handige update, zeker voor diegene die in drukke groepsgesprekken zitten. In plaats van dat je hele scherm vol staat met alle berichten van een specifieke app, worden deze nu gegroepeerd. Dit zorgt voor veel meer overzicht en veel minder stress. Want nu mis je niet meer die belangrijke notificaties die tussendoor komen.

 • Jouw privacy

Privacy, sinds de AVG (Algemene Verordening Persoonsgegevens) is ingevoerd is er veel veranderd op het gebied van privacy. Dit is een functie die ervoor moet zorgen dat jouw privacy beter beschermd wordt. Met iOS 12 heeft Apple hiervoor vier manieren geïntroduceerd.

We beginnen met de like knop. Je kent hem wel, op Facebook kun je door middel van een like aangeven welk bericht je leuk vindt. Zulke like knoppen staan ook op andere websites. Zo kan Facebook stiekem jouw internetgedrag bekijken en zo persoonlijks ads plaatsen, ook al heb je niet op ‘’like’’ gedrukt.

Door middel van een melding die Safari geeft bij de komst op zo’n website kun je al deze like-knoppen op websites geblokkeerd worden. Hierdoor is het voor bedrijven als Facebook een stuk lastiger om een profiel van jou samen te stellen om vervolgens persoonlijke ads te plaatsen.

Daarnaast geeft iOS 12 geen informatie meer over de plugins die je gebruikt, oftewel zo ziet jouw Apple apparaat er voor derden hetzelfde eruit als elk andere.

Ten derde heeft Apple het met iOS 12 makkelijker gemaakt om wachtwoordmanagers te gebruiken. Zo worden sms-codes en wachtwoorden van LastPass en 1 Password voortaan automatisch ingevuld, waardoor je niet meer hoeft te wisselen van app.

Als laatste een verandering waar je als het goed is geen kennis mee gaat maken. Toch is het een zeer belangrijke verandering. Het kan natuurlijk gebeuren dat je iPhone gestolen wordt, alleen een aantal maanden geleden is er een kastje uitgekomen waarmee je iPhone gemakkelijk gekraakt kon worden. Met iOS 12 zorgt Apple ervoor dat er geen data meer verstuurd wordt van je iPhone via het oplaadkabeltje als hij een uur of langer niet meer ontgrendeld is geweest. Zo komen dieven minder makkelijk in je telefoon.

 • Schermtijd en accugebruik

Dit is misschien wel de belangrijkste verandering, maar als iemand die veel zijn iPhone gebruikt een minder fijne. Met schermtijd kun je namelijk precies zien hoeveel je je telefoon gebruikt op een dag en welke app het meeste. Het doel van Apple is om zo hun verantwoording te nemen voor de steeds meer heersende smartphoneverslaving en deze te bestrijden.

Als je tot de conclusie komt dat het toch wel tijd is dat je je iPhone minder gebruikt, kun je gebruik maken van verschillende hulpmiddelen die Apple aanbiedt. Waaronder een limiet op het gebruik van specifieke apps en een vaste tijd op de dag waarop je iPhone geblokkeerd wordt voor gebruik.

Dit alles om ervoor te zorgen dat je de telefoon toch vaker laat liggen.

Natuurlijk zijn er ook apps die je wel moet kunnen blijven gebruiken. Je kunt deze apps ook via instellingen aangeven, waardoor je tijdens je iPhone-blokkade toch gebruikt kunt blijven maken van deze apps.

Voor welke modellen?

Te beginnen met op welke iPhones, iPads en MacBooks deze nieuwe vorm van iOS 12 gedownload kan worden. Voor de  iPhone geldt dit voor de volgende modellen:

Bij iPad geldt dit voor de volgende modellen:

 • 12,9-inch iPad Pro (1e en 2e generatie)
 • 10,5-inch iPad Pro
 • 9,7-inch iPad Pro
 • iPad (5e en 6e generatie)
 • iPad Air 2
 • iPad Air
 • iPad mini 4
 • iPad mini 3
 • iPad mini 2

Uiteindelijk kun je iOS ook nog downloaden op de 6e generatie iPod touch.

Conclusie

Persoonlijk lijkt iOS 12 op het eerste oog een belangrijke update met veel interessante features. Hopelijk zitten er niet veel problemen in, zoals bij andere iOS updates nog wel eens het geval was.

We zullen het zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *